Основни приложения на винтовите компресори

В предишната ни статия, разказахме как работят винтовите компресори. Сега ще ви покажем, къде са приложими

Въпреки че принципът на работа на винтовите компресори е добре известен от повече от 120 години, те се използват по-широко през последните 40 години. Оттогава винтовите компресори заемат значително място на пазара на компресори, благодарение на непрекъснато подобряващата им се ефективност, висока надеждност и компактен дизайн.

Какви са основните им предимства?

На първо място, за разлика от буталните компресори, всички движещи се части се въртят и в резултат на това могат да работят на много по-високи скорости. На второ място контактната сила вътре в тях е ниска, което ги прави много надеждни.

Бутален Компресор

Бутален Компресор Мощност 1.5 kW SCC

Винтовите Компресори откриват широко приложение в редица сфери. Те са една от основните работни сили зад повечето производители по света. Има и основателна причина за това. Индустриалният ротационен винтов компресор има 100% работен цикъл. Той може да работи 24/7 без почивка и всъщност по този начин функционира по-добре.
Ето и част от основните области, в които винтовият компресор се явява отличен помощник:

    • В циментовата индустрия – сгъстеният въздух се използва за различни приложения в циментовата промишленост – прахоуловители, въздушни ножове, пневматични съединители, пневматични задвижвания и филтриращи системи за събиране на прах.
    • В електроцентралите – те работят денонощно и непрекъснатото подаване на сгъстен въздух е от решаващо значение за безпроблемната работа там.
    • В автомобилната промишленост – безмаслен въздух се използва в производствения процес – пясъкоструене, пневматични инструменти, отстраняване на боя, отстраняване на прах, напомпване на гуми и др.
    • В стоманената промишленост – в пещта се подава въздух за нагряване на стоманата и охлаждане на намотаната стомана (подаване на въздух към горелките, охлаждане на отливката за пясъкоструене и др.)
    • В химическата индустрия – въздушното налягане се използва за транспортиране на течности под налягане, контейнери под налягане, резервоари за аерация, точково охлаждане, синтез на амоняк, системи за автоматично управление и др.
    • В хранително-вкусовата промишленост – винтовите компресори се използват в промишлените процеси – смесване на смеси, транспортиране на течности под налягане, сушене на продукти, охлаждащи прахове, процеси на опаковане и др.
    • В машиностроенето – охлаждане на металообработващи машини, сгъстен въздух за роботика, отстраняване на отломки като парчета, метален прах, пневматични инструменти и др.
    • За фармацевтични продукти – приложение компресорите намират в производството на лекарства, аеротенкове, както и за опаковането на продуктите.
    • В строителството – сгъстеният въздух се използва за бормашини и пневматични инструменти (пневматични бормашини, чукове, гаечни ключове и др.) За боядисване, транспортиране на земна и отпадъчна вода под налягане и т.н.
    • В минната промишленост – транспортиране на въглища и руда с помощта на въздушно налягане, впръскване на кислород в мини, филтриращи системи за събиране на прах, както и други.
    • В целулозно-хартиена промишленост – безмасленият въздух се използва в много технологични цикли на производствения процес, като смесване, пръскане на прах или изсушаване на продукта.

Винтовите въздушни компресори са сред най-често използваните видове въздушни компресори. Те могат да подават сгъстен въздух непрекъснато и са относително тихи. Енергийно ефективни са и могат да работят непрекъснато в продължение на много години.

винтов компресор SCC Focus 22 предлаган от БС Компресори
BS COMPRESSORS e фирма, която предлага техника за сгъстен въздух от немски и италиански производители на винтови и др. компресори и сервизно обслужваме компресорна техника.
Разгледайте продуктите ни или се свържете с нас при въпроси, свързани с тях.