Основни приложения на винтовите компресори

Основни приложения на винтовите компресори

В предишната ни статия, разказахме как работят винтовите компресори. Сега ще ви покажем, къде са приложими

Въпреки че принципът на работа на винтовите компресори е добре известен от повече от 120 години, те се използват по-широко през последните 40 години. Оттогава винтовите компресори заемат значително място на пазара на компресори, благодарение на непрекъснато подобряващата им се ефективност, висока надеждност и компактен дизайн.

Какви са основните им предимства?

На първо място, за разлика от буталните компресори, всички движещи се части се въртят и в резултат на това могат да работят на много по-високи скорости. На второ място контактната сила вътре в тях е ниска, което ги прави много надеждни.

Бутален Компресор

Бутален Компресор Мощност 1.5 kW SCC

Винтовите Компресори откриват широко приложение в редица сфери. Те са една от основните работни сили зад повечето производители по света. Има и основателна причина за това. Индустриалният ротационен винтов компресор има 100% работен цикъл. Той може да работи 24/7 без почивка и всъщност по този начин функционира по-добре.
Ето и част от основните области, в които винтовият компресор се явява отличен помощник:

  • В циментовата индустрия – сгъстеният въздух се използва за различни приложения в циментовата промишленост – прахоуловители, въздушни ножове, пневматични съединители, пневматични задвижвания и филтриращи системи за събиране на прах.
  • В електроцентралите – те работят денонощно и непрекъснатото подаване на сгъстен въздух е от решаващо значение за безпроблемната работа там.
  • В автомобилната промишленост – безмаслен въздух се използва в производствения процес – пясъкоструене, пневматични инструменти, отстраняване на боя, отстраняване на прах, напомпване на гуми и др.
  • В стоманената промишленост – в пещта се подава въздух за нагряване на стоманата и охлаждане на намотаната стомана (подаване на въздух към горелките, охлаждане на отливката за пясъкоструене и др.)
  • В химическата индустрия – въздушното налягане се използва за транспортиране на течности под налягане, контейнери под налягане, резервоари за аерация, точково охлаждане, синтез на амоняк, системи за автоматично управление и др.
  • В хранително-вкусовата промишленост – винтовите компресори се използват в промишлените процеси – смесване на смеси, транспортиране на течности под налягане, сушене на продукти, охлаждащи прахове, процеси на опаковане и др.
  • В машиностроенето – охлаждане на металообработващи машини, сгъстен въздух за роботика, отстраняване на отломки като парчета, метален прах, пневматични инструменти и др.
  • За фармацевтични продукти – приложение компресорите намират в производството на лекарства, аеротенкове, както и за опаковането на продуктите.
  • В строителството – сгъстеният въздух се използва за бормашини и пневматични инструменти (пневматични бормашини, чукове, гаечни ключове и др.) За боядисване, транспортиране на земна и отпадъчна вода под налягане и т.н.
  • В минната промишленост – транспортиране на въглища и руда с помощта на въздушно налягане, впръскване на кислород в мини, филтриращи системи за събиране на прах, както и други.
  • В целулозно-хартиена промишленост – безмасленият въздух се използва в много технологични цикли на производствения процес, като смесване, пръскане на прах или изсушаване на продукта.

Винтовите въздушни компресори са сред най-често използваните видове въздушни компресори. Те могат да подават сгъстен въздух непрекъснато и са относително тихи. Енергийно ефективни са и могат да работят непрекъснато в продължение на много години.

винтов компресор SCC Focus 22 предлаган от БС Компресори
BS COMPRESSORS e фирма, която предлага техника за сгъстен въздух от немски и италиански производители на винтови и др. компресори и сервизно обслужваме компресорна техника.
Разгледайте продуктите ни или се свържете с нас при въпроси, свързани с тях.

Свързани Новини

Винтови компресори AQUARIUS мощност 30 – 45kW

Винтови компресори AQUARIUS мощност 30 – 45kW

Със радост съобщаваме, че гамата винтови компресори AQUARIUS е преминала последния етап на инженеринг и изпитване, и вече е готова за производство на машини от мощност 30 - 45kW. AQUARIUS са 100% безмаслени, винтови компресори с водно впръскване, съгласно ISO КЛАС 0,...

повече информация
Принцип на работа на винтовите компресори

Принцип на работа на винтовите компресори

Дали сте се чудили как работят винтовите компресори ?Днес въздушните компресори представляват широк спектър от инсталации, различаващи се един от друг по принцип на работа, оборудване и устройство, експлоатационни и други характеристики. Всеки тип оборудване има...

повече информация

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯТ БЮЛЕТИН

Ново поле