Дали сте се чудили как работят винтовите компресори ?

Днес въздушните компресори представляват широк спектър от инсталации, различаващи се един от друг по принцип на работа, оборудване и устройство, експлоатационни и други характеристики. Всеки тип оборудване има своите предимства и функции, които правят избора на конкретна инсталация най-оптимален. Най-популярни обаче са винтовите компресори, устройството, на които осигурява висока ефективност и надеждност на работата на оборудването.

Винтови компресори

Инсталации, включени в групата на винтовите компресори, могат да бъдат различни, но в същото време имат оборудване, общо за всички видове оборудване от този тип. Устройствата, включени в винтовите компресори, изпълняват специфични функции, като същевременно осигуряват ефективна и непрекъсната работа на агрегатите.

Винтовите компресори включват следните компоненти:

 

  • Всмукателен въздушен филтър – изпълнява функцията за почистване на въздуха, който влиза в компресорния блок. Често той се състои от два елемента – предварително филтър, разположен на мястото, където се вкарва въздух, и филтър, разположен пред входящия клапан.
  • Входен клапан – осигурява контрол на капацитета на целия компресор и се управлява пневматично. Регулирането на инсталацията се осигурява от прехода на клапана към празен ход.
  • Винтова степен – е един от основните работни елементи на винтовата инсталация. Винтовата степен включва два ротора, разположени успоредно един на друг, единият от които има вдлъбнат винтов профил, а другият има изпъкнал. Именно наличието на ротори отличава устройството на винтовите компресори и принципа на тяхната работа от други видове инсталации.
  • Задвижване на ремъка – се състои от две шайби, които задават необходимата скорост на въртене на роторите. Една от шайбите е разположена на спиралната двойка, а другата – на двигателя.
  • Електродвигател – осигурява въртене на винтовата двойка с помощта на съединител, скоростна кутия или ремъчно задвижване.
  • Маслен филтър – пречиства маслото, преди да се върне към винтовия блок.
  • Маслен сепаратор – резервоар, изработен от метал, в средата на който има преграда с отвори. Инерционната сила, произтичаща от завихрянето на потока, води до пречистване на въздуха от масло чрез специален филтър.
  • Термостат – осигурява най-оптималните температурни условия. При ниски температури на маслото термостатът го пропуска, без да влияе на охлаждащия радиатор, което позволява да се ускори постигането на най-оптималната температура в инсталацията.
  • Маслен охладител – изпълнява функцията за охлаждане на маслото, след като се отдели от сгъстения въздух.
  • Предпазен клапан – гарантира безопасната работа на устройството и предотвратява повреждането му. Този клапан се задейства, когато нивото на налягането в резервоара за маслоотделител се повиши значително, което може да повреди цялото оборудване.
  • Система за тръбопроводи – има различни тръбопроводи за смесване на въздух / масло, въздух и масло.
  • Превключвател за налягане – задава параметрите и режима на работа на устройството в зависимост от индикаторите за ниво на налягане. Така че, когато се достигне максималната стойност на налягането, работата на винтовите компресори превключва на празен ход. Когато налягането падне, уредът започва да работи отново.
  • Блок за управление – необходим за електронно управление и наблюдение на оборудването, а също така ви позволява да прехвърлите на дисплея всички необходими работни параметри и характеристики на компресора.

Принципът на работа на винтовите компресори

Работата на винтовите компресори е следната. Чрез задвижващата система двигателят задвижва двойката винтове, която засмуква вече пречистения въздух. След това въздухът се смесва с масло, което е необходимо за създаване на маслен клин между роторите. Когато роторите се въртят, пролуката между нас и тялото се запечатва, което води до компресия на въздуха и повишаване на налягането. В допълнение, в този процес маслото изпълнява и функцията за смазване на работещите механизми на компресорния блок.

 

След компресиране сместа от масло и въздух влиза в специален контейнер, където въздухът се отделя от маслото, след това се охлажда и подава до изхода на компресорното оборудване. След охлаждане, маслото се подлага на допълнителна филтрация и след това се подава обратно в блока с винтове.

 

Такова устройство и принципът на работа на винтовите компресори осигурява наличието на високи работни и технически параметри в оборудването, което може значително да увеличи ефективността и производителността на инсталацията. Това прави винтовите компресори един от най-често използваните днес.

Вижте един от най-добрите винтови компресори на пазара